1.2.3. Casus 2 ‘Een identiteit stelen’

Kan iemand jouw identiteit al stelen als hij alleen je naam, adres en geboortedatum kent? Misschien, maar vaak zijn er net iets meer persoonlijke gegevens nodig dan dat. Bijvoorbeeld je Burgerservicenummer, het nummer van je bankpas of je rijbewijsnummer? Ja, dan wordt het interessant…

 

Stap 1.

Bekijk deze drie Facebook-profielen. Op één van deze profielen staan genoeg gegevens om de identiteit van de persoon over te nemen, welke is dat en waarom?

           

 

 

Stap 2.

Koppel de juiste antwoorden aan elkaar; welke gegevens over iemands identiteit heb je nodig als je deze dingen voor elkaar wilt krijgen?

 

 

Stap 3.

Dit is Henk. Henk de Vries uit Utrecht, Parklaan 16, geboren op 11 maart 1955. Henk is zijn portemonnee kwijtgeraakt in de kroeg en wil graag een nieuw paspoort, nieuw rijbewijs, een nieuwe bankrekening en bij bol.com een nieuwe portemonnee kopen. Kan dat?

Probeer eens of jullie met de gegevens die jullie over Henk hebben online een paspoort en een rijbewijs voor Henk kunnen regelen. Schrijf op een post-it wat jullie voor Henk hebben kunnen regelen en plak die bij de mindmap in de klas erbij. Gebruik bij jullie zoektocht onderstaande websites:

Aanvragen nieuw paspoort

Aanvragen rijbewijs

 

Klaar! Tot zover over wetten en regels over jouw identiteit. Door naar de volgende zaak.