Vernieuwde module Verkeer en vervoer

De module Verkeer en vervoer in Doe je digiding! is vernieuwd! Ga dit schooljaar met jouw (v)mbo-klas aan de slag met opdrachten rondom het halen van je theorie- en praktijkexamen voor brommer of auto, het aanvragen van een rijbewijs, het overschrijven van een voertuig en het afsluiten van een scooter- of autoverzekering.

 

Het begint bij een goede rijschool

Jongeren mogen in Nederland al vanaf 16 jaar beginnen met bromfietsrijlessen en vanaf 16,5 jaar met autorijlessen. Hartstikke mooi, maar waar begin je? Veel jongeren weten niet goed waar ze op moeten letten bij het kiezen van een rijschool en kiezen daarom vaak voor een rijschool waar een vriend of vriendin ook rijles heeft. In de module Verkeer en vervoer leren jongeren om rijopleiders met elkaar te vergelijken en hierbij te letten op de kosten en het slagingspercentage. Via de Rijschoolzoeker van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vinden jongeren de slagingspercentages van alle rijopleiders op een rijtje. Een hoog slagingspercentage (boven de 50%) geeft aan dat veel mensen de eerste keer slagen voor hun rijexamen.

 

Theorie en praktijk

Steeds meer jongeren hebben moeite met het theorie-examen. In 2002 lag het slagingspercentage op 56 procent, nu is het al jaren net iets boven de 40 procent, blijkt uit cijfers van het CBR. Ongeveer 6 procent doet een eerste poging en haakt dan definitief af. Een goede voorbereiding is dus heel belangrijk. Veel jongeren weten niet dat zij in de bibliotheek vaak gratis kunnen oefenen met verschillende theorie-examens voor het rijbewijs bromfiets, auto en motors.

Vanaf 16 jaar mogen jongeren hun praktijkexamen bromfiets doen bij het CBR. Wel moeten zij eerst geslaagd zijn voor hun theorie-examen. Voor het praktijkexamen auto moeten jongeren minimaal 17 jaar zijn, hun theoriecertificaat hebben gehaald, hun rijschool hebben gemachtigd én een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Het aanvragen van een theorie- en praktijkexamen, het machtigen van je rijschool en het invullen van een gezondheidsverklaring is voor veel jongeren makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom worden deze stappen uitgebreid behandeld in de module Verkeer en vervoer. Op de website digidingen-desk.nl zijn er bovendien stappenplannen te vinden waarin al deze stappen duidelijk worden uitgelegd.

 

 

Geslaagd! En dan?

Na het halen van het praktijkexamen kunnen jongeren via de website van hun gemeente een afspraak maken om hun rijbewijs aan te vragen. Aan de hand van een personage worden deze stappen in de module geoefend. Zo gaan jongeren aan de slag met het opzoeken van informatie over het maken van een afspraak bij de gemeente en de kosten die horen bij het aanvragen van een rijbewijs. Ook is er in de module aandacht voor het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs. Het puntenrijbewijs geldt namelijk voor alle bestuurders. Hiermee krijg je strafpunten voor rijden onder invloed. Daarnaast krijgt iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een extra element: een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen. Bij te veel strafpunten raakt een bestuurder zijn rijbewijs kwijt.

 

Delen of kopen?

Met hun rijbewijs op zak kunnen jongeren in sommige steden gebruikmaken van deelscooters of deelauto’s. Voor een deel van hen is hierdoor de noodzaak om een eigen scooter of auto te kopen minder groot. Wanneer jongeren wel een eigen scooter of auto willen kopen, zijn er veel zaken die je moet regelen en waar je rekening mee moeten houden. In de module Verkeer en vervoer leren jongeren waarom en hoe je een voertuig moet overschrijven via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), wanneer je wegenbelasting moet betalen en hoeveel maandelijkse premie je moet betalen voor een scooter- of autoverzekering. Dit laatste onderdeel valt voor veel jongeren vaak flink tegen. Dit komt omdat jongeren onder de 24 jaar door verzekeraars worden gezien als “risicogroep”. Hoe meer risico je volgens de verzekeraar kan lopen, hoe hoger de premie wordt. Vooral jongeren onder de 19 jaar betalen dus fors meer premie. Zij hebben tenslotte nog niet zoveel rijervaring, geen schadevrije jaren en hoogstwaarschijnlijk een goedkope auto die meer kans op ongelukken kan veroorzaken.

 

Goed voorbereid op weg

Kortom, de module verkeer en vervoer bereidt (v)mbo’ers aan de hand van video’s, fictieve personages en interactieve opdrachten voor op het halen en aanvragen van hun rijbewijs. Ook geeft het hun een realistisch beeld van de maandelijkse kosten waar zij mee te maken krijgen als kersverse scooter- of autobezitter.

De vernieuwde module Verkeer en vervoer is vanaf nu automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding!