Vmbo/mbo

Doe je digiding! bereidt jongeren op een praktische manier voor op het regelen van hun digitale overheidszaken. Want waar moet je beginnen als je je DigiD wilt aanvragen? Waar kun je je loonheffing terugvragen als je een bijbaantje hebt? Hoe regel je je studiefinanciering en je zorgtoeslag?

Veel jongeren krijgen tussen hun 15de en 18de levensjaar te maken met dit soort zaken. Ze weten vaak niet hoe ze die moeten aanpakken. Ze hebben te weinig kennis en digitale vaardigheden om gebruik te kunnen maken van de regelingen die er vanuit de digitale overheid (ook) voor hen zijn. Met als gevolg dat jongeren inkomsten mislopen of vroegtijdig in de schulden komen.

 

Voor wie?

Doe je digiding! is ontwikkeld voor leerlingen en studenten van 15 tot en met 18 jaar in:

 • vmbo leerjaar 4: basis, kader, gemengd en theoretisch
 • mbo leerjaar 1: niveau entree, 2, 3, 4

Afhankelijk van het niveau kan de docent differentiëren tussen meer (lagere niveaus) of minder (hogere niveaus) klassikaal werken met het materiaal.

 


Dit schooljaar hebben al ruim 1500 docenten (v)mbo en praktijkonderwijs Doe je digiding! besteld.


 

Voorbereiden op de toekomst

Het lesmateriaal bereidt leerlingen en studenten op een praktische manier voor op het zelfstandig regelen van digitale overheidszaken. Hiermee ontwikkelen zij digitale kennis en vaardigheden die ze tussen hun 15de en 18de levensjaar (en daarna) hard nodig hebben.

Doe je digiding! werkt aan de onderstaande algemene leerdoelen:

 • Vergroten van kennis van de (overheids)wereld
 • Vergroten van digitale geletterdheid: informatievaardigheden en mediawijsheid
 • Vergroten van financiële vaardigheden
 • Vergroten van woordenschat

 


’Je leert heel veel dingen die je niet dagelijks te horen krijgt. Het zijn wel dingen die nodig zijn om te weten.
In Doe je digiding! worden dingen makkelijker uitgelegd dan in een boek. Het zijn een soort van spelletjes die je doet op Doe je digiding!’

Studente Aventus, juridische dienstverlening niveau 2


 

 

Tien lesmodules

De tien modules hangen samen met belangrijke gebeurtenissen in het leven van jongeren tussen 15 en 18 jaar:

 1. Overheid, burger en DigiD – je DigiD aanvragen en activeren
 2. Identiteit – je paspoort of ID-kaart aanvragen
 3. Bijbaan – loonheffing terugvragen
 4. Studeren – je studiefinanciering en studentenreisproduct aanvragen
 5. Verkeer en vervoer – theorie-examen, aanvraag rijbewijs, tenaamstelling, verzekeren
 6. Zorgverzekering – zorgverzekering afsluiten, zorgtoeslag aanvragen
 7. Bank en geldzaken – bankrekening openen, online fraude, online shoppen en lenen
 8. Wonen – huurwoning zoeken, huurtoeslag aanvragen, rechten en plichten
 9. Digitale zorg – patiëntenportaal en gezondheidsapps gebruiken, donorkeuze invullen
 10. Ondernemen – inschrijven bij de Kamer van Koophandel, btw berekenen, administratie bijhouden

 

Waaruit bestaat een module?

Elke module bevat lesstof voor 2 lesuren. Alle modules starten met een brede oriëntatie op een thema en bereiden jongeren uiteindelijk voor op het aanvragen van een digitale (overheids)dienst. Het daadwerkelijk uitvoeren van de digitale aanvraag gebeurt met het oog op privacy uiteraard niet in de klas.

Kenmerken van de modules zijn:

 • Online lesomgeving met mix van zelfstandig online en klassikaal werken (‘blended’ aanpak)
 • Leren door doen aan de hand van praktische online opdrachten
 • Kennischecks
 • Stappenplannen en instructiefilmpjes
 • Voor docenten een handleiding, antwoordblad en de mogelijkheid om resultaten van leerlingen te volgen

 


’De onderwerpen van de lesmodules staan dicht bij de belevingswereld van de studenten. Als docent trap ik soms in de valkuil door te denken dat jongeren goed op de hoogte zijn van de wereld om hen heen. Dit omdat ze online heel actief zijn, maar in de praktijk valt dit tegen. Ze blijken nog veel onjuiste verhalen over regels en voorzieningen voor waar aan te nemen.’

Claudia Beulen, docent burgerschap en juridisch-financieel, Koning Willem 1 College

 

Nieuwsgierig naar andere praktijkervaringen? Lees ze in onze nieuwsbrief.


 

 

Hoe sluiten de lesmodules aan bij de vakken?

De lesmodules sluiten in het vmbo aan bij de vakken maatschappijleer, economie en loopbaanoriëntatie (LOB). In het mbo sluiten de modules aan bij burgerschap. De lesmodules kunnen aanvullend op of vervangend voor de gebruikte lesmethoden worden ingezet, of vakoverstijgend in bijvoorbeeld een projectweek. Je vraagt alle modules in één keer aan en besluit zelf welke modules je inzet.

Meer informatie over de aansluiting van de lesmodules bij de leerdoelen van de diverse vakken vind je hier. Daar geven we ook tips over welke module je op welk moment kunt inzetten.

 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over Doe je digiding! – (v)mbo of wil je met je team aan de slag met het lesprogramma? Maak dan gebruik van de onderstaande mogelijkheden:

 

 • Workshop Doe je digiding! (90 minuten) – De workshop bestaat uit een interactief en praktijkgericht programma. We lichten kort toe waar jongeren tegenaan lopen als ze digitaal zaken regelen bij de overheid. Ook laten we de inhoud en opzet van de lesmodules Doe je digiding! – (v)mbo zien. Je gaat samen met je team aan de slag aan de hand van een aantal quizvragen, stellingen en dilemma’s uit het lesmateriaal. Ook bespreken we hoe je Doe je digiding! binnen jouw school kunt inzetten. We verzorgen deze workshop op locatie, voor minimaal vier deelnemers. Heb je interesse? Mail dan naar doejedigiding@digisterker.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
 • Kennismakingspresentatie Doe je digiding! – Hierin maak je kennis met het thema jongeren en de digitale overheid en krijg je inzicht in de opzet en de inhoud van het lesprogramma Doe je digiding! De presentatie is ook een handig middel om samen met collega’s te bespreken hoe jullie de modules van Doe je digiding! binnen de school kunnen inzetten. Vraag hier de kennismakingspresentatie aan.
 • Adviesgesprek – Wil je een individueel gesprek waarin we met je meedenken? Mail dan naar doejedigiding@digisterker.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

 

Bestel gratis 

Bestel Doe je digiding! – (v)mbo hier. 

 

Blijf op de hoogte