Doe je digiding! bereidt jongeren op een praktische manier voor op het regelen van hun digitale overheidszaken. Want waar moet je beginnen als je je DigiD wilt aanvragen? Waar kun je je loonheffing terugvragen? En hoe regel je je zorgtoeslag?
Veel jongeren krijgen tussen hun 15de en 18de levensjaar te maken met dit soort zaken. Ze weten vaak niet hoe ze die moeten aanpakken. Ze hebben te weinig kennis en digitale vaardigheden om gebruik te kunnen maken van de regelingen die er vanuit de digitale overheid (ook) voor hen zijn. Met als gevolg dat jongeren inkomsten mislopen of vroegtijdig in de schulden komen.
Voor wie?
Doe je digiding! is ontwikkeld voor leerlingen van 15 tot en met 18 jaar in:
- praktijkonderwijs: leerjaar 4 of 5
Al 1700 docenten (v)mbo en praktijkonderwijs gebruiken het lesprogramma Doe je digiding!
Voorbereiden op de toekomst
Het lesmateriaal bereidt leerlingen op een praktische manier voor op het regelen van digitale (overheids)zaken en het leert hun waar ze hulp kunnen krijgen. Hiermee ontwikkelen zij digitale kennis en vaardigheden die ze tussen hun 15de en 18de levensjaar (en daarna) hard nodig hebben.
Doe je digiding! werkt aan de onderstaande algemene leerdoelen:
- Vergroten van kennis van de (overheids)wereld
- Vergroten van digitale geletterdheid: informatievaardigheden en mediawijsheid
- Vergroten van financiële vaardigheden
- Vergroten van woordenschat
Vijf lesmodules
Doe je digiding! voor praktijkonderwijs bestaat uit vijf lesmodules. Iedere module kun je in twee klassikale lessen van 45 minuten behandelen. Iedere les bestaat uit een kant-en-klare digibord-presentatie, een docentenhandleiding en een werkblad voor de leerlingen.
1. De overheid & jij
In deze module maken leerlingen kennis met de overheid. Ze leren wat de overheid is en wie er voor de overheid werkt. Ook leren ze wat je zelf kunt regelen bij de overheid en waar je moet zijn.
2. Bank & geldzaken
In deze module leren leerlingen voor welke zaken je bij de bank terecht kan en voor welke zaken niet. Ze leren een begroting te maken van hun eigen inkomsten en uitgaven en maken kennis met online geldzaken en fraude.
3. Aan het werk
In deze module leren leerlingen meer over werk en inkomen. Wat staat er in een arbeidscontract? Hoe ziet een loonstrook eruit? Welke regels zijn er vanuit de overheid om (jonge) werknemers te beschermen? En hoe kun je loonheffing terugvragen?
4. Zorgverzekering
In deze module maken leerlingen kennis met de zorgverzekering. Ook leren ze meer over het op tijd betalen van je zorgpremie. Daarnaast leren leerlingen wanneer je recht hebt op zorgtoeslag, hoe je dit aanvraagt en hoe je wijzigingen doorgeeft.
5. Wonen
In deze module krijgen leerlingen inzicht in de inkomsten en uitgaven die horen bij het huren van een woning. Ook leren ze meer over de rechten en plichten die je als huurder hebt en maken ze kennis met de inhoud van een huurcontract, het aanvragen van huurtoeslag en het regelen van je verzekeringen.
Afgestemd op belevingswereld en niveau van leerlingen
De lessen zijn afgestemd op de belevingswereld en het cognitief- en taalniveau van praktijkonderwijs-leerlingen. Het lesmateriaal vormt een invulling voor burgerschapsonderwijs binnen het curriculum praktijkonderwijs. Het lesmateriaal is ontwikkeld en getest in samenwerking met verschillende docenten uit het praktijkonderwijs.
“Het lesmateriaal sluit perfect aan op het niveau van mijn leerlingen. Het nodigt uit tot waardevolle gesprekken over de ervaringen van de leerlingen met de (digitale) overheid. Ik vind het mooi om te merken dat alle leerlingen in de klas betrokken zijn. De lessen zijn heel leerzaam en zeer bruikbaar voor praktijkonderwijsscholen. Het maakt leerlingen echt bewust van de digitale zaken die geregeld moeten worden.” Francis Gremmen, docent Praktijkschool de Rijzert
Nieuwsgierig naar andere praktijkervaringen? Lees ze in onze nieuwsbrief.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten over Doe je digiding! – praktijkonderwijs of wil je met je team aan de slag met het lesprogramma? Maak dan gebruik van de onderstaande mogelijkheden:
Workshop Doe je digiding! (90 minuten) – De workshop bestaat uit een interactief en praktijkgericht programma. We lichten kort toe waar jongeren tegenaan lopen als ze digitaal zaken regelen bij de overheid. Ook laten we de inhoud en opzet van de lesmodules Doe je digiding! – praktijkonderwijs zien. Je gaat samen met je team aan de slag aan de hand van een aantal quizvragen, stellingen en dilemma’s uit het lesmateriaal. Ook bespreken we hoe je Doe je digiding! binnen jouw school kunt inzetten. We verzorgen deze workshop op locatie, voor minimaal vier deelnemers. Heb je interesse? Mail dan naar doejedigiding@digisterker.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Kennismakingspresentatie Doe je digiding! – Hierin maak je kennis met het thema jongeren en de digitale overheid en krijg je inzicht in de opzet en de inhoud van het lesprogramma Doe je digiding! De presentatie is ook een handig middel om samen met collega’s te bespreken hoe jullie de modules van Doe je digiding! binnen de school kunnen inzetten. Vraag hier de kennismakingspresentatie aan.
Adviesgesprek – Wil je een individueel gesprek waarin we met je meedenken? Mail dan naar doejedigiding@digisterker.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Bestel gratis
Bestel Doe je digiding! – praktijkonderwijs hier.
Blijf op de hoogte
- Meld je aan voor de nieuwsbrief Doe je digiding!
- Volg ons op LinkedIn.
- Lees meer over Doe je digiding! in diverse media
De ontwikkeling van Doe je digiding! voor praktijkonderwijs is mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van het SIDN-fonds.