Praktijkonderwijs

Vanaf november 2022 is er voor het praktijkonderwijs een speciale variant van Doe je digiding! beschikbaar. In de lessen maken de leerlingen kennis met de digitale overheid, leren zij waar ze digitale (overheids)zaken moeten regelen en waar zij hulp kunnen krijgen. De ontwikkeling van Doe je digiding! voor praktijkonderwijs is mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van het SIDN-fonds.

 

Vijf thema’s

Doe je digiding! voor praktijkonderwijs bestaat uit vijf thema’s. Ieder thema wordt in twee lessen van 45 minuten behandeld. Iedere les bestaat uit een kant-en-klare digibord-presentatie, een docentenhandleiding en een werkblad voor de leerlingen.

1. De overheid & jij

In dit thema maken leerlingen kennis met de overheid. Ze leren wat de overheid is en wie er voor de overheid werkt. Ook leren ze wat je zelf kunt regelen bij de overheid en waar je moet zijn.

2. Bank & geldzaken

In dit thema leren leerlingen voor welke zaken je bij de bank terecht kan en voor welke zaken niet. Ze leren een begroting te maken van hun eigen inkomsten en uitgaven en maken kennis met online geldzaken en fraude.

3. Aan het werk

In dit thema leren leerlingen meer over werk en inkomen. Wat staat er in een arbeidscontract? Hoe ziet een loonstrook eruit? Welke regels zijn er vanuit de overheid om (jonge) werknemers te beschermen? En hoe kun je loonheffing terugvragen?

4. Zorgverzekering

In dit thema maken leerlingen kennis met de zorgverzekering. Ook leren ze meer over het op tijd betalen van je zorgpremie. Daarnaast leren leerlingen wanneer je recht hebt op zorgtoeslag, hoe je dit aanvraagt en hoe je wijzigingen doorgeeft.

5. Wonen

In dit thema krijgen leerlingen inzicht in de inkomsten en uitgaven die horen bij het huren van een woning. Ook leren ze meer over de rechten en plichten die je als huurder hebt en maken ze kennis met de inhoud van een huurcontract, het aanvragen van huurtoeslag en het regelen van je verzekeringen.

 

 

 

Afgestemd op belevingswereld en niveau van leerlingen

De lessen zijn afgestemd op de belevingswereld en het cognitief- en taalniveau van praktijkonderwijs-leerlingen. Het lesmateriaal vormt een invulling voor burgerschapsonderwijs binnen het curriculum praktijkonderwijs. Het lesmateriaal is ontwikkeld en getest in samenwerking met verschillende docenten uit het praktijkonderwijs. Één van de docenten die de lessen test is Francis Gremmen. Francis is decaan en docent/mentor op praktijkschool de Rijzert in Den Bosch en is erg enthousiast over de lessen. Francis: “Het lesmateriaal sluit perfect aan op het niveau van mijn leerlingen. Het nodigt uit tot waardevolle gesprekken over de ervaringen van de leerlingen met de (digitale) overheid. Ik vond het mooi om te merken dat alle leerlingen in de klas betrokken waren. De lessen zijn heel leerzaam en zeer bruikbaar voor praktijkonderwijsscholen. Het maakt ze echt bewust van de digitale zaken die geregeld moeten worden.”

 

Bestellen

Plaats hier je bestelling en ontvang binnen enkele werkdagen je persoonlijke inloggegevens om het lesmateriaal voor schooljaar 2022-2023 te bekijken en te downloaden. 

 

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Sophie Vijgen (Educatief ontwikkelaar) via sophie.vijgen@digisterker.nl.