Checklist Digidingen-desk en brief ouders

Heb jij de nieuwe Checklist Digidingen-desk al gezien? De Checklist geeft een overzicht van alle digitale zaken die jongeren vanaf 14, 16 en 18 jaar moeten regelen bij verschillende (overheids)organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, het terugvragen van loonheffing bij een bijbaan, en het regelen van studiefinanciering. Ook is er nu voor ouders een brief beschikbaar over Digidingen-desk.

Checklist

Om jongeren te ondersteunen bij het regelen van hun digitale overheidszaken, heeft Stichting Digisterker een checklist ontwikkeld. Op de checklist vinden jongeren (en hun ouders) een handig overzicht van de meest voorkomende digitale overheidszaken waarmee ze tussen hun 14e en 18e te maken krijgen. De checklist is onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar. Hierdoor kunnen jongeren gemakkelijk zien welke thema’s vanaf welke leeftijd spelen. Zo kunnen jongeren vanaf 14 jaar hun eigen DigiD aanvragen, vanaf 16 jaar theorie-examen voor hun rijbewijs doen, en vanaf 18 jaar zorgtoeslag aanvragen. Door een vinkje te zetten bij de zaken die al geregeld zijn, krijgen jongeren grip op wat er nog geregeld moet worden.

Werk jij in het onderwijs, de bibliotheek of het jongerenwerk? Print de checklist dan uit en geef hem mee aan de jongeren en hun ouders in je netwerk. Bijvoorbeeld bij een informatieavond op school of via het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek.

 

 

 

 

Digidingen-desk: informatiepunt voor jongeren

Jongeren die naar aanleiding van de checklist meer willen weten over een specifiek thema, kunnen terecht op de website digidingen-desk.nl. Bij elk thema staat  hier duidelijke uitleg, stappenplannen en tips. Bijvoorbeeld over DigiD, loonheffing, tegemoetkoming scholieren, studiefinanciering en zorgtoeslag. Naast ouders, vinden ook professionals in het onderwijsjongerenwerk en de bibliotheek op Digidingen-desk informatie en tips om jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een poster, animatie en kletskaarten om met jongeren op een leuke en laagdrempelige manier in gesprek te gaan.

 

Voorbeeldbrief voor ouders

Steeds meer middelbare scholen verwijzen op hun website naar Digidingen-desk om jongeren en hun ouders op weg te helpen met het regelen van hun digitale overheidszaken. Om ouders te attenderen op de checklist en de website van Digidingen-desk, is er op verzoek van verschillende decanen een voorbeeldbrief ontwikkeld. Deze brief kunnen scholen gebruiken in hun communicatie naar de ouders. De brief is vrij te gebruiken en naar wens aan te passen. Download de voorbeeldbrief hier.