Opdracht 4, 5, 6

Jouw rekening

Van jongerenrekening naar studentenrekening. 

 

Ben je 18 jaar en doe je een voltijds opleiding? Dan verandert je jongerenrekening bij de meeste banken automatisch in een studentenrekening. Maar wat betekent dat eigenlijk?

 

4a. Zoek informatie op over een studentenrekening en beantwoord de vragen hieronder met waar of niet waar.

 

 

 

 

 

Een nieuwe telefoon

Abonnementen en leningen. 

 

Tot je 18de verjaardag zijn je ouders verantwoordelijk voor jouw geldzaken. Als je 18 jaar bent,  ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Je mag dan ook rood staan bij de bank, en zelf een abonnement afsluiten of iets kopen op afbetaling. Goed opletten dus! 

 

Levi is net 18 geworden en wil graag een nieuw telefoonabonnement afsluiten. Kun jij hem helpen een goede keuze te maken? Klik op de witte bolletjes om Levi te leren kennen.

 

5a. Open het overzicht in het laatste witte bolletje en beantwoord de vragen. Klik op > om naar de volgende vraag te gaan.

 

Als Levi zijn abonnement wil gaan afsluiten, checkt het telefoonbedrijf de BKR-registratie van Levi. De wat? Bekijk de onderstaande video!

 

 

 

Check je geldzaken 

Heb jij alles al goed geregeld?

 

 

Als je het spannend vindt om vanaf je 18de zelf voor je geldzaken te moeten zorgen, dan kun je er voor kiezen om je ouders of voogd te machtigen. Je geeft iemand dan toestemming om jouw bankrekening te bekijken en namens jou betalingen doen. Zoek informatie op over het machtigen van je ouders en beantwoord de vraag hieronder.

 

 

Tip! 

Praat met je ouders over je geldzaken. Het Geldplan Bijna 18 kan je hierbij helpen. Hiermee krijg je gemakkelijk een overzicht van wat je al gedaan hebt en wat je nog moet regelen.