Nieuwe module ‘Bank en geldzaken’

Hoe open je een eigen bankrekening? Wat is een ‘geldezel’? En hoe herken je een nep-webshop? Vanaf nu kunt u in Doe je digiding! aan de slag met een gloednieuwe module over bank- en geldzaken. In de module ‘Bank en geldzaken’ leren (v)mbo-leerlingen alles over de bank, een eigen bankrekening openen, bankfraude herkennen, online shoppen en lenen. Aan de hand van filmpjes, doe-opdrachten en gesprekken in de (online) klas worden leerlingen stapsgewijs voorbereid op financiële zelfstandigheid.

 

Zelf je geldzaken regelen

In Nederland zijn ouders vanaf de 18e verjaardag van hun kind niet meer financieel verantwoordelijk voor hun kind. Dat betekent dat jongeren vanaf dat moment zelf hun geldzaken moeten regelen. Niet iedereen is hier goed op voorbereid, met als gevolg dat sommige jongeren te maken krijgen met schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft en 1 op de 4 een betalingsachterstand. Een schuld hebben hoeft niet direct een probleem te zijn, bij veel jongeren loopt het goed af. Maar er is ook een groep jongeren waar de schulden wel een probleem  vormen. De schulden kunnen dan grote gevolgen hebben voor hun toekomst.

 

 

Bank en geldzaken

In de module ‘Bank en geldzaken’ gaan leerlingen gedurende twee lesuren actief aan de slag met financiële onderwerpen die aansluiten bij hun leefwereld. Zo doen ze onderzoek naar het openen van een rekening bij de bank en leren ze de trucs herkennen van criminelen die proberen je bankgegevens te ontfutselen. Ook is er aandacht voor veilig online shoppen, betaalmethodes en de risico’s die horen bij het afsluiten van abonnementen en leningen vanaf je 18de. De module is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende leerlingen en docenten die actief hebben meegedacht over de inhoud van de lessen.

 

De nieuwe module is vanaf nu automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding! Heeft u nog geen account bij Doe je digiding!? Ga dan hier naar de bestelpagina.