Nieuwe module Wonen

Vanaf deze maand is de nieuwe module Wonen beschikbaar in Doe je digiding! Hierin leren mbo-studenten alles over ‘op jezelf wonen’. Want waar moet je allemaal aan denken als je het huis uit gaat? Hoe vind je een geschikte woning? En wat zijn je rechten en plichten als huurder? In de module Wonen ontwikkelen jongeren stap voor stap een realistisch beeld van zelfstandig wonen.

 

Uit- of thuiswonend

Nederlandse mannen gaan gemiddeld op hun 22ste het huis uit, vrouwen als ze 20 jaar zijn. Het Nibud merkt daarbij op dat de overgang van thuiswonend naar zelfstandig wonen voor veel jongeren lastig is. Uit Nibud-onderzoeken blijkt een groot verschil tussen de schuldensituatie van thuiswonende en uitwonende studenten. Uitwonende studenten hebben vaker een schuld en gemiddeld een hogere schuld. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders of die het financieel niet breed hebben, het snelst de drang voelen om zelfstandig te gaan wonen. Verder zijn de redenen om uit huis te gaan heel individueel van aard, zoals kilometers verderop gaan studeren of een drang naar avontuur.

 

 

Module Wonen

In de nieuwe module wonen van Doe je digiding! worden mbo-studenten aan de hand van video’s, interactieve opdrachten en klasgesprekken voorbereid op verschillende aspecten van zelfstandig wonen. Zo wordt er allereerst ingegaan op het maken van een begroting om een realistisch beeld te ontwikkelen van de inkomsten en uitgaven die horen bij ‘op jezelf wonen’. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan het zoeken van een huurwoning en het verschil tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector. Ook worden het huurcontract en de rechten en plichten van een huurder behandeld. Daarnaast leren mbo-studenten wat de voorwaarden voor huurtoeslag zijn en hoe je dit kunt aanvragen. Tenslotte is er aandacht voor het doorgeven van een verhuizing bij de gemeente, het afsluiten van een inboedelverzekering en het bijhouden van je administratie.

 

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Marith Clignet, medewerker Jongereneducatie, via: marith.clignet@digisterker.nl of tel. 06 – 29 18 25 06.

 

De nieuwe module is vanaf nu automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding! Heeft u nog geen account bij Doe je digiding!? Ga dan hier naar de bestelpagina.