In gesprek over cybersecurity in de klas

Heb je weleens gehoord van een wachtwoordmanager of van een VPN-verbinding? Deze maand staat in het teken van cybersecurity. Daarom hebben wij vier onderwerpen voor je verzameld die je kunt gebruiken om cybersecurity te bespreken in de klas.

 

1. Bespreek met je leerlingen het gebruik van wifi in het openbaar

Openbare netwerken zoals in de trein, in de supermarkt of in een café zijn misschien gratis maar niet veilig. Een hacker kan vrij gemakkelijk toegang krijgen tot alle gegevens van jouw apparaat. Het is misschien zonde van je databundel maar het is een stuk veiliger om gebruik te maken van je eigen 4G-netwerk.

 

2. Vraag hoe leerlingen met hun wachtwoorden omgaan

Met een wachtwoord bescherm je je persoonlijke gegevens op je computer, tablet of mobiele telefoon. Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte wachtwoorden. Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of een andere zin die goed te onthouden is. Bij een maximaal aantal wachtwoordkarakters, gebruik ja de eerste letters van die zin. Voeg bij het maken van een wachtwoord altijd leestekens en cijfers toe, want zo maak je het nog ingewikkelder om jouw wachtwoord te kraken. Gebruik bovendien voor elk account een ander wachtwoord. Vind je het lastig om al die wachtwoorden te onthouden? Maak dan gebruik van een wachtwoordmanager.

 

 

3. Bespreek met leerlingen hoe ze hun online privacy kunnen beschermen

Wist je dat je door een kleine handeling jouw online privacy kan beschermen? Je kan op je webbrowser een incognitovenster inschakelen. In deze modus slaat jouw webbrowser niet op welke pagina’s jij bezoekt of welke programma’s jij downloadt. Zodra je een website bezoekt, krijg je de vraag om cookies te accepteren. Bekijk de voorwaarden goed voordat je de cookies accepteert, zodat je weet waar je toestemming voor geeft. En vergeet ook de privacy instellingen van je sociale media-accounts niet!

 

4. Speel de online game #Crimediggers met je klas

Op de website van crimediggers.nl kan je ervaren hoe het is om te werken als digitaal rechercheur. Onderzoek alle sporen om het antwoord te vinden op de vraag.  Aan de hand van crimediggers kan jij dit onderwerp bespreekbaar maken in de klas. Het #crimediggers spel vind je hier.

 

Veilig online en Doe je digiding!

Veilig omgaan met je gegevens is belangrijk als je aan de slag gaat met het regelen van je overheidszaken. Om leerlingen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, wordt er in het lesprogramma Doe je digiding! aandacht besteed aan de competentie: mediawijsheid. Zo leren leerlingen hoe ze kunnen zien wat een veilige website is, hoe ze een veilig wachtwoord kunnen aanmaken, en hoe je kunt voorkomen dat je het slachtoffer wordt van online bankfraude. Meer informatie over Doe je digiding! vind je hier.

Meer tips en informatie over cybersecurity vind je op https://www.alertonline.nl/.