Nieuwe module Ondernemen

Veel (v)mbo’ers dromen ervan om een eigen zaak te hebben. Maar daarbij denken ze vooral aan veel geld verdienen. De nieuwe module Ondernemen van Doe je digiding! laat (v)mbo-leerlingen kennismaken met de voor-en nadelen van ondernemen, en alle (regel)dingen die hierbij komen kijken. Van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het verrekenen van btw aan je klanten tot het afsluiten van een passende bedrijfsverzekering.

 

Eigen baas

Ondernemende jongeren starten steeds vaker een bedrijf. De onlinewereld en social media maken het tegenwoordig makkelijker om voor jezelf te beginnen. Veel jongeren verkopen kleding via internet, maken online video’s of bouwen websites. De afgelopen zes jaar hebben zich meer dan 19.000 jongeren tot en met 18 jaar ingeschreven bij KVK. En het aantal inschrijvingen van jongeren blijft groeien. Maar waar begin je? En waar moet je op letten als je voor jezelf wilt beginnen? In de module Ondernemen van Doe je digiding! leren jongeren aan de hand van video’s en aansprekende opdrachten wat erbij komt kijken om eigen baas te zijn.

 

Voor- en nadelen

In de module worden verschillende aspecten van ondernemen behandeld. Want hoe maak je als startende ondernemer bijvoorbeeld een goed ondernemingsplan? Wat is een verdienmodel? En wat mag wel en niet als je nog geen 18 jaar bent? Ook worden de voor- en nadelen van dropshipping behandeld. Dropshipping is een populaire vorm van online ondernemen waarbij de ondernemer via een webshop producten verkoopt die hij/zij zelf niet op voorraad heeft. De klant ontvangt het product dan direct van de leverancier.

Een ander belangrijk aspect van ondernemen is het bijhouden van de administratie. Dit begint al met het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens krijg je als ondernemer in veel gevallen te maken met de Belastingdienst en ben je meestal verplicht om btw te vragen aan je klanten en belastingaangifte te doen. Doe je dit niet, dan kan je voor vervelende verrassingen komen te staan, zoals een hoge naheffing. Daarnaast gaat de module in op het verschil tussen omzet en winst en verschillende soorten bedrijfsverzekeringen die je kunt afsluiten.

 

Aan de slag!

Wil jij met jouw (v)mbo-leerlingen aan de slag met het thema ondernemen? De module Ondernemen is vanaf nu automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding! Heb je nog geen account bij Doe je digiding!? Ga dan hier naar de bestelpagina om de modules gratis te bestellen.