Financiële educatie in de klas

Financiële vaardigheden gaan tegenwoordig hand-in-hand met digitale vaardigheden. Het aanvragen van bijvoorbeeld zorgtoeslag of studiefinanciering vergt digitale vaardigheden die niet alle jongeren bezitten. Zij kunnen hierdoor in financiële problemen komen. Aan de hand van tien verschillende thema’s maken jongeren in Doe je digiding! kennis met digitale (overheids)diensten. Zo ontwikkelen ze digitale- én financiële vaardigheden die tussen hun 15e tot 18e levensjaar (en daarna) noodzakelijk voor ze zijn. Wij maakten een overzicht van de modules van Doe je digiding! waarin extra aandacht is voor financiële vaardigheden.

 

Bank & geldzaken

In Nederland zijn ouders vanaf de 18e verjaardag van hun kind niet meer financieel verantwoordelijk voor hun kind. Dat betekent dat jongeren vanaf dat moment zelf hun (digitale) geldzaken moeten regelen. Niet iedereen is hier goed op voorbereid, met als gevolg dat sommige jongeren te maken krijgen met schulden. In de module Bank en geldzaken leren (v)mbo-leerlingen alles over de bank, een eigen bankrekening openen, bankfraude herkennen, online shoppen en (de gevaren van) lenen. Hierdoor ontwikkelen zij de digitale vaardigheden die nodig zijn om financieel alert, kritisch en zelfstandig te worden.

 

 

Zorgverzekering

In de module Zorgverzekering worden jongeren voorbereid om digitaal zelfstandig een zorgverzekering af te sluiten en zorgtoeslag aan te vragen. Jongeren leren hierdoor het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering, weten wat het eigen risico inhoudt en kunnen de voor- en nadelen van verschillende polissen benoemen. Daarnaast leren ze wanneer je recht hebt op zorgtoeslag, hoe je dit aanvraagt, en welke wijzigingen je aan de Belastingdienst moet doorgeven, om te voorkomen dat je te veel of te weinig zorgtoeslag ontvangt. Hierbij worden op een speelse manier ook hun digitale informatievaardigheden ontwikkeld.

 

Ondernemen

Veel (v)mbo’ers dromen ervan om een eigen zaak te hebben. Maar daarbij denken ze vooral aan veel geld verdienen. De module Ondernemen van Doe je digiding! laat (v)mbo-leerlingen kennismaken met de voor- en nadelen van ondernemen, en alle digitale (regel)dingen die hierbij komen kijken. Van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het verrekenen van btw aan je klanten tot het afsluiten van een passende bedrijfsverzekering.

 

Bijbaan

De module Bijbaan leert jongeren over hun rechten en plichten als werknemer. Denk hierbij aan het minimumloon, de inhoud van een arbeidscontract en het verschil tussen netto- en brutoloon. Tenslotte worden leerlingen voorbereid op het zelfstandig digitaal terugvragen van te veel betaalde loonbelasting.

 

Wonen

Wat komt er allemaal bij kijken als je op jezelf gaat wonen? In de module Wonen worden mbo-studenten voorbereid op verschillende aspecten van zelfstandig wonen. Zo wordt er ingegaan op het maken van een begroting om een realistisch beeld te ontwikkelen van de inkomsten en uitgaven die horen bij ‘op jezelf wonen’. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan de voorwaarden voor huurtoeslag en de manier waarop je dit digitaal kunt aanvragen. Tenslotte is er aandacht voor het digitaal afsluiten van een inboedelverzekering en het bijhouden van je digitale administratie.

 

Tip: Kletskaarten

Wat is voor jou de ideale (bij)baan? Wat is een basisbeurs? En is een zorgverzekering voor iedereen verplicht? Met de kletskaarten van de website Digidingen-desk ga je als docent aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s met de leerlingen  in gesprek over de digitale overheid. Print en knip ze uit en start het gesprek!

 

De lesmodules zijn automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding! Heb je nog geen account bij Doe je digiding!? Ga dan hier naar de bestelpagina en bestel het gratis lesmateriaal.