In gesprek met: Kiyara Venner

In 2021 is de pilot Jongeren en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) van start gegaan. In deze pilot onderzoeken vijf bibliotheken hoe zij jongeren kunnen bereiken met hun dienstverlening rondom de digitale overheid. Eén van de pilotbibliotheken is BiblioPlus. Wij gingen in gesprek met Kiyara Venner, regisseur ‘leven lang leren’ bij BiblioPlus. Kiyara is projectleider voor alle activiteiten die gericht zijn op de ontwikkeling van digitale vaardigheden, waaronder het Informatiepunt Digitale Overheid voor jongeren.

 

Kan je iets vertellen over jullie programma rondom jongeren en de digitale overheid?

Kiyara: Jongeren krijgen vanaf hun 15e al te maken met de digitale overheid. Daarom zijn wij vanuit BiblioPlus een Escape box aan het ontwikkelen. Met dit spel leren jongeren op een speelse manier welke overheidszaken ze moeten regelen als ze 18 jaar zijn. Daarnaast hebben we meerdere pop-up informatiepunten georganiseerd in het mbo en vo. Jongeren kunnen hier terecht met al hun vragen over bijvoorbeeld hun DigiD, identiteitskaart of rijbewijs.

 

 

Hoe hebben jullie het pop-up informatiepunt gerealiseerd?

Kiyara: Om het pop-up informatiepunt te realiseren hebben we contact gelegd met verschillende scholen. Docenten herkennen de vraagstukken waar jongeren tegenaan lopen, maar geven aan dat zij vaak geen tijd hebben om hier voorlichting over te geven of hulp bij te bieden. Als bibliotheek kunnen wij hierin dus veel betekenen voor een school. Inmiddels hebben we al twee keer een pop-up informatiepunt georganiseerd op ROC de Leijgraaf. We hebben ook een pop-up informatiepunt georganiseerd in het voortgezet onderwijs. Dit informatiepunt was onderdeel van een avond georganiseerd voor leerlingen en hun ouders met als thema: studiekeuze.

 

Maken jullie ook gebruik van de website Digidingen-desk?

Kiyara: Ja, op de informatieavond in het voortgezet onderwijs attenderen we jongeren en hun ouders op de website Digidingen-desk. Vooral de stappenplannen zijn erg populair. Ze zijn makkelijk om uit te printen en uit te delen. Ook de kletskaarten van Digidingen-desk zijn een groot succes. Deze zorgen voor een leuk en interactief element binnen de pop-up informatiepunten. Bij de quizvragen mochten jongeren een pingpongballetje in één van drie vazen gooien om zo het juiste antwoord te geven. We hebben de kletskaarten ook gebruikt in het vo. Hierbij konden ouders en jongeren het tegen elkaar opnemen. Door gebruik te maken van de kletskaarten merk je dat leerlingen en ouders sneller naar ons toe komen om vragen te stellen.

 

Kun je de kletskaarten ook op andere momenten gebruiken?

Kiyara: Ik denk dat de kletskaarten ook een goede toevoeging kunnen zijn in een gastles over de digitale overheid. Ook kan je de kaarten inzetten voor promotie van je eigen informatiepunt digitale overheid op sociale media. Je kunt de stellingen en vragen gebruiken als inspiratie.

 

Heb je nog tips voor andere bibliotheken die met jongeren en de digitale overheid aan de slag willen?

Kiyara: Sluit aan op momenten dat jongeren daadwerkelijk bezig zijn met een specifiek thema rondom de digitale overheid. Ga samen met een school in gesprek over een logisch moment of haak bijvoorbeeld aan bij een informatieavond over studiekeuze.

 

Vragen?

Wil jij ook aan de slag met de kletskaarten of de stappenplannen? Op de website van digidingen-desk.nl vind je stappenplannen, instructiefilmpjes en de kletskaarten. Of neem contact op met Marith Clignet (medewerker Jongereneducatie) via marith.clignet@digisterker.nl of tel. 06 29 18 25 06.