Vernieuwde module Identiteit

Heb jij het al gezien? De module Identiteit in Doe je digiding! is vernieuwd. Een mooie aanleiding om dit schooljaar ook met jouw (v)mbo-klas aan de slag te gaan met opdrachten rondom (online) identiteit, het aanvragen van een nieuw ID-bewijs, inloggen met DigiD, het voorkomen van identiteitsdiefstal en de gevolgen van uitgaan met een fake-ID.

 

Jouw identiteit

In het eerste deel van de module gaan jongeren aan de slag met hun eigen identiteit. Ze leren uit welke onderdelen hun identiteit o.a. bestaat en kijken naar het verschil tussen hun offline en online identiteit. Ook leren jongeren onderscheid te maken tussen hun persoonlijke identiteitskenmerken (zoals kleding en muzieksmaak) en hun officiële identiteitskenmerken (zoals je BSN-nummer, lengte en geboortedatum).

 

 

Identiteitsbewijs

Daarnaast leren jongeren waarom een geldig ID-bewijs belangrijk is. Dit heb je namelijk nodig om op reis te gaan, om medische zorg te kunnen krijgen, om je (vanaf 12 jaar) in het openbaar vervoer te kunnen identificeren, en om je (vanaf 14 jaar) op straat te kunnen identificeren op verzoek van de politie of een toezichthouder. Een geldig ID-bewijs op zak hebben is dus ook voor jongeren een must. Een identiteitskaart of paspoort is voor jongeren onder de 18 slechts vijf jaar geldig. Zij krijgen vroeg of laat dus te maken met een ID-bewijs dat (bijna) verlopen is. Om jongeren hierbij op weg te helpen, leren zij in de module Identiteit welke stappen zij moeten zetten om een nieuw ID-bewijs bij hun gemeente aan te vragen.

 

Identiteitsfraude

In het laatste deel van de module gaan jongeren aan de slag met opdrachten over (het voorkomen van) identiteitsdiefstal en de gevolgen van identiteitsfraude. Aan de hand van video’s en interactieve opdrachten leren ze waarom het belangrijk is om niet zomaar een kopie van je ID-bewijs te delen en waarom je je DigiD privé moet houden. Ook is er aandacht voor het (uit)lenen van je ID-bewijs of het aanpassen van je geboortedatum op je ID-bewijs. Steeds meer minderjarige jongeren krijgen namelijk een Haltstraf vanwege het gebruik van een fake-ID bij het uitgaan.

 

De waarde van je gegevens

Kortom: in de module identiteit maken jongeren kennis met verschillende onderdelen van hun persoonlijke- en officiële identiteit. Ze leren welke mogelijkheden je DigiD en identiteitsbewijs bieden en wat de gevolgen kunnen zijn als jouw gegevens in verkeerde handen vallen. Na afloop van de les hebben leerlingen inzicht in de waarde van hun identiteitsgegevens en weten ze hoe ze zorgvuldig met hun gegevens om kunnen gaan.

 

De vernieuwde module Identiteit is vanaf nu automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding!