Gemeente Oosterhout stuurt ‘Checklist Bijna 18’ naar alle 17-jarigen

Ook gemeenten dragen bij aan het ondersteunen van jongeren bij wat ze (digitaal) moeten regelen als ze 18 jaar worden. Zo stuurt gemeente Oosterhout aan alle 17-jarige inwoners een verjaardagskaart met een ‘Bijna 18 checklist’. In deze checklist staat handige informatie over alle zaken die spelen rondom het 18e levensjaar. Bij alle onderwerpen staat een korte omschrijving met daarbij een QR-code naar meer informatie. Bij verschillende onderwerpen wordt doorverwezen naar Digidingen-desk.nl, waar jongeren uitleg, stappenplannen en hulpplekken vinden bij het regelen van hun digitale (overheids)zaken.

Verschillende organisaties dragen ieder vanuit hun eigen rol bij aan het ondersteunen van jongeren bij wat ze digitaal moeten regelen tussen hun 14e en 21e jaar. Waar scholen jongeren voorbereiden op digitale regelzaken door Doe je digiding! in te zetten, zijn er diverse gemeenten die hun bijna 18-jarige inwoners een brief sturen om ze te attenderen op wat ze moeten regelen als ze 18 jaar worden. Een van die gemeenten is gemeente Oosterhout.

 

 

Checklist Bijna 18

Sinds de zomer stuurt gemeente Oosterhout aan alle inwoners in het kwartaal dat ze 17 jaar worden een ‘Bijna 18 checklist’. De gemeente kiest er bewust voor de checklist ruim voor de 18de verjaardag toe te sturen, zodat jongeren zich op tijd kunnen voorbereiden. In de checklist staat een overzicht van elf verschillende hoofdonderwerpen, variërend van DigiD aanvragen en Berichtenbox installeren tot studiefinanciering aanvragen, inschrijven voor een woning en overzetten jeugdhulp naar volwassenen hulp. De gemeente Oosterhout wil hiermee jongeren (en ouders) helpen om zaken die spelen rondom volwassen worden goed te regelen en stress te voorkomen.

Bij alle onderwerpen staat een korte omschrijving met daarbij een QR-code naar meer informatie. Bij verschillende onderwerpen wordt doorverwezen naar Digidingen-desk.nl, waar jongeren (en hun ouders) uitleg, stappenplannen en hulpplekken vinden bij het regelen van hun (digitale) overheidszaken.

De checklist is tot stand gekomen vanuit een samenwerking met verschillende partners, met jongeren, ouders en medewerkers van verschillende maatschappelijke organisaties. Jongeren wilden liever een papieren checklist dan een digitale variant. Hiermee verrasten zij de gemeente.

 

Fysieke hulpplekken

De checklist verwijst ook door naar een website van de Gemeente Oosterhout voor bijna 18-jarigen, waar dezelfde onderwerpen wat uitgebreider beschreven staan. Daarnaast wordt in de checklist verwezen naar plaatsen waar jongeren in de buurt hulp kunnen krijgen bij het regelen van hun zaken. Zo wordt er doorverwezen naar het Informatiepunt Digitale Overheid in bibliotheek Theek 5, en ook naar verschillende andere organisaties. Deze organisaties staan thematisch bij elkaar op de website infoplein.oosterhout.nl.

 

Mooi voorbeeld

De gemeente Oosterhout is hiermee een mooi voorbeeld van een gemeente die jongeren (en hun ouders) goed voorbereidt op de (digitale) zaken die ze moeten regelen als ze 18 jaar zijn. En door te verwijzen naar Digidingen-desk en bijv. het IDO kunnen we er samen voor zorgen dat jongeren worden ondersteund bij het regelen van al die voor hen best ingewikkelde zaken. Hopelijk volgen andere Nederlandse gemeenten ook.

Heb jij contact met de gemeente in jouw werkgebied of ben je zelf werkzaam bij een gemeente? Bekijk dan zeker eens de aanpak met de Bijna 18-checklist van de gemeente Oosterhout!