Pilot ‘Lokale samenwerking jongeren en digitaal geregel’

In drie gemeenten gaan bibliotheken, jongerenwerk en scholen aan de slag met de pilot ‘Lokale samenwerking jongeren en digitaal geregel’. Zij richten zich op het versterken van de lokale samenwerking bij het ondersteunen van jongeren rondom de digitale overheid. We vertellen je graag meer over de pilot en over de deelnemende organisaties.

 

Versterken lokale samenwerking

De pilot ‘Lokale samenwerking jongeren en digitaal geregel’ richt zich op het versterken van de lokale samenwerking bij het ondersteunen van jongeren rondom de digitale overheid. In drie gemeenten gaan bibliotheken, jongerenwerk en scholen hiermee met elkaar aan de slag. De samenwerkende organisaties onderzoeken welke rol elke organisatie hierin kan spelen, hoe jongeren het best kunnen worden bereikt, hoe voorlichting kan worden vormgegeven, en hoe de samenwerking structureel kan worden gemaakt.

De resultaten van de pilot worden eind 2024 via een publicatie landelijk gepubliceerd. Landelijke kennisorganisaties, zoals Sociaal Werk Nederland, nemen plaats in een klankbordgroep om zowel hun expertise te delen als te bekijken hoe ze de projectresultaten landelijk mee uit kunnen dragen.

Dit pilotproject wordt financieel ondersteund door Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het GO Fonds.

 

Workshops

Onderdeel van de pilot is het ontwikkelen van een aantal workshops die organisaties kunnen gebruiken om jongeren voor te lichten over wat ze digitaal moeten regelen tussen hun 14e en 21e jaar. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de inhoudelijke tools die er al zijn vanuit Stichting Digisterker, zoals Digidingen-desk, de Checklist digitale overheid en de Kletskaarten. Maar ook van inhoudelijke tools die de projectpartners mogelijk inbrengen.

 

Deelnemende organisaties

De organisaties die deelnemen aan de pilot zijn:

Gemeente Leiden (Zuid-Holland):

  • Stichting SHout, de Informatie plek voor jongeren tot 30 jaar
  • Bibliotheek en Centrum voor de Kunsten (BplusC)
  • mboRijnland

 

Gemeente Huizen (Noord-Holland):

  • VersaWelzijn/Jongeren Informatie Punt
  • Bibliotheek Gooi+
  • Eén van de vo-scholen binnen het werkgebied

 

Gemeente Geertruidenberg (Noord-Brabant):

  • Surplus Jongerenwerk
  • Theek 5
  • Eén van de vo-scholen binnen het werkgebied

 

Kick-off

Op 18 januari 2024 starten we het project met een gezamenlijke kick-off voor de projectpartners. Tijdens de kick-off maken de projectpartners kennis met elkaar. Ook zetten we de eerste stappen op weg naar het inhoudelijk en organisatorisch vormgeven van lokale samenwerking om jongeren beter te ondersteunen bij hun digitale regelzaken.

 

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met:

Karin Blokland (Adviseur Jongereneducatie) via karin.blokland@digisterker.nl of 06 1247 6814

Angeliek van der Zanden (Programmaleider Jongereneducatie) via angeliek.vanderzanden@digisterker.nl of 06 2743 6189