Aan de slag in de Week van het geld

Van 11 t/m 15 maart is het weer tijd voor de Week van het geld. Het thema luidt: Hoe ben jij je geld de baas? Tientallen gemeenten en duizenden scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo zetten zich tijdens deze landelijke themaweek in om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Wil jij ook aan de slag? We geven je drie tips om aandacht te besteden aan financiële vaardigheden in de klas.

 

 

Tip 1: Kletskaarten Digidingen-desk

Ben je op zoek naar een korte activiteit om tijdens de Week van het geld in te zetten? Met de gratis kletskaarten van Digidingen-desk ga je als docent aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s met de leerlingen in gesprek over regelzaken met overheidsorganisaties, banken en verzekeraars. Voorbeelden zijn: ‘Dilemma: een vervelende bijbaan die goed betaalt of een leuke bijbaan die niet betaalt?’ of ‘Waar of niet waar: Jongeren met een bijbaan kunnen vaak loonheffing aanvragen’ of ‘Quiz: Welk deel van je zorgverzekering is verplicht?’

De kletskaarten leiden vaak tot mooie gesprekken in de klas, waarbij jongeren ook van elkaar leren door hun eerdere ervaringen met dit soort regelzaken.

 

Tip 2: Module Bank en Geldzaken & module Ondernemen

Heb je als docent praktijkonderwijs, vmbo of mbo meer ruimte in je programma? Maak dan gebruik van één van de lesmodules uit Doe je digiding! Bijvoorbeeld de module Bank en geldzaken of de module Ondernemen.

In de module Bank en geldzaken in Doe je digiding!–praktijkonderwijs leren leerlingen voor welke zaken ze bij de bank terecht kunnen en voor welke zaken niet. Ze leren een begroting te maken van hun eigen inkomsten en uitgaven en maken kennis met online geldzaken en het alert zijn op fraude.

Met de module Bank- en geldzaken uit Doe je digiding!-(v)mbo leren leerlingen alles over de bank, het openen van een eigen bankrekening, bankfraude herkennen, online shoppen en (de gevaren van) lenen. Hierdoor ontwikkelen zij de digitale vaardigheden die nodig zijn om financieel alert, kritisch en zelfstandig te worden.

Bij (v)mbo-leerlingen kun je ook de module Ondernemen uit Doe je digiding!-(v)mbo inzetten. Veel jongeren dromen ervan om een eigen zaak te hebben. Daarbij denken ze vaak vooral aan veel geld verdienen. De module Ondernemen laat leerlingen kennismaken met de voor- en nadelen van ondernemen en met alle digitale (regel)dingen die hierbij komen kijken. Van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het verrekenen van btw aan je klanten tot het afsluiten van een passende bedrijfsverzekering.

De lesmodules zijn automatisch toegankelijk voor gebruikers van Doe je digiding! Heb je nog geen account bij Doe je digiding!? Bestel dan hier het gratis lesmateriaal.

 

Tip 3: Gastlessen voor het mbo tijdens de Week van het geld

Tijdens de Week van het geld worden door verschillende organisaties gastlessen aangeboden voor het mbo, door heel Nederland. De gastlessen worden gegeven door financieel experts van banken, verzekeraars, de Pensioenfederatie en de Zorgverzekeringslijn. Wanneer je een gastles aanvraagt dan wordt er gezocht naar een geschikte gastdocent. De gastdocenten nemen contact met jou op om een datum af te stemmen. Lukt het niet om tijdens de Week van het geld ruimte te maken voor gastlessen? Dan is een deel van de gastlessen ook na de week aan te vragen tot het einde van het schooljaar. Nieuwsgierig? Neem een kijkje in het aanbod via weekvanhetgeld.nl/gastles/mbo

 

We wensen je veel plezier toe met deze of andere activiteiten tijdens de Week van het geld!