Opdracht 4, 5, 6 (demo)

‘Mag ik even een kopietje van uw paspoort maken?’ Bijvoorbeeld banken en telefoonbedrijven vragen dit al snel. Maar mag iedereen zomaar jouw identiteitsbewijs kopiëren? Wat is privé en wat mogen anderen van je weten?

 

 

Persoonlijke en officiële identiteit

Weet jij het verschil?

 

a. Wat valt onder jouw persoonlijke identiteit en wat onder jouw officiële identiteit?
Sleep de juiste onderdelen van jouw identiteit naar de juiste kant.

 

 

b. Waar staat het BSN op jouw paspoort of ID-kaart?
Het belangrijkste nummer dat de overheid jou geeft, is je burgerservicenummer (BSN). Dit is je eigen, unieke persoonsnummer voor contact met de overheid. Bekijk de voor- en achterkant van jouw paspoort of ID-kaart. Waar staat het BSN? Vanaf je 14e jaar ben je verplicht om altijd een ID-kaart of paspoort bij je te hebben.

 

Een kopie maken

Mag iedereen zo maar een kopie maken van je identiteitsbewijs?

 

a. Nee. Slechts een paar organisaties mogen een volledige kopie maken van jouw paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Weet jij welke dat zijn?
Gebruik Google als je het niet weet.

 

 

b. Andere organisaties mogen het wel vragen, maar dan moet je wel enkele gegevens doorstrepen op de kopie. Bekijk de video hieronder en beantwoord daarna de drie vragen onder de video (klik op de knop  voor de volgende vraag).

 

 

 

Tip: je kunt de KopieID app downloaden in de Apple App Store, Google Play Store of Windows Phone. Zet hem op je smartphone! De app is gratis en een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Digitale identiteit

Die heb je namelijk ook nog…

 

Naast je ID-kaart of paspoort heb je ook een officiële digitale identiteit. Dit digitaal paspoort gebruik je als je online zaken wilt regelen met de overheid. Hoe heet deze officiële digitale identiteit?