Opdracht 1, 2, 3

 

Thuis of op jezelf?

Voordelen en nadelen

 

1a. Als je op jezelf gaat wonen verandert er veel in je leven. Wat lijkt jou leuk en niet leuk aan zelfstandig wonen? Sleep de activiteiten naar ‘voordeel’ of ‘nadeel’. Let op: er is geen goed of fout antwoord.

 

 

 

Op jezelf wonen, wat kost dat?

Inkomsten en uitgaven

 

Jamal is 18 jaar en wil binnenkort op zichzelf gaan wonen. Klik op de witte bolletjes in de afbeelding hieronder om Jamal beter te leren kennen. 

 

 

2a.  Jamal maakt eerst een overzicht van zijn maandelijkse inkomsten als hij op zichtzelf zou wonen. Weet jij welke bedragen er op de lege vakjes moeten staan? Sleep de bedragen naar het juiste vakje.

Tip: Ga naar deze website van DUO en bekijk de hoogte van de basisbeurs voor uitwonende mbo-studenten.

 

 

2c. Jamal maakt daarna een overzicht van zijn maandelijkse uitgaven als hij zelfstandig gaat wonen. Weet jij welke bedragen er op de lege vakjes moeten staan? Sleep de bedragen naar het juiste vakje.

Tip: bekijk deze website van de Rijksoverheid over de wettelijke hoogte van het collegegeld in het mbo.

 

 

 

 

 

Op zoek naar een woning

Hoe ga je te werk?

 

3a. Als je een overzicht van je inkomsten en uitgaven hebt gemaakt, kun je bepalen hoeveel geld je iedere maand aan huur kunt betalen. Heb je je budget bepaald? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte huurwoning. Maar hoe pak je dat aan?

 

 

3b. Er zijn veel verschillende soorten woningen. Ken jij ze allemaal? Let op: klik op het pijltje naar rechts om naar de volgende vraag te gaan.

 

 

 

 

 

Tip!  

Huur je een woning exclusief g/w/e? Zoek dan een energiemaatschappij die in jouw woning een voordelig pakket aanbiedt. Gebruik hiervoor vergelijkingssites.