1.1 Stel, je ontmoet …

En toen kwam ik jou tegen… [een citaat]

 


Ontmoeting 1
Wat maakt jou uniek, bijzonder?

 


[Afbeelding van twee mensen die elkaar ontmoeten. Deze afbeelding is te gebruiken. Bron: http://www.wikihow.com/Impress-a-Girl-on-a-First-Date]

 

Startopdracht 1.1 [klassikaal]
Je ontmoet iemand die je leuk vindt en hij of zij vindt jou ook leuk. Hij of zij wil graag weten wie je bent. Wat vertel je dan allemaal over jezelf?

Schrijf vijf dingen op die je zou vertellen over jezelf of zou laten zien. Vijf dingen die een goed beeld geven van wie je bent.

In de tabel hieronder staan enkele voorbeelden van wat je zou kunnen vertellen of kunnen laten zien. Natuurlijk mag je zelf ook iets verzinnen. De voorbeelden in de tabel zijn er alleen om je te helpen.

 

Wat vertel je of laat je zien?

Je vertelt je naam
Je vertelt over de muziek die je goed vindt
Je vertelt je leeftijd
Je vertelt je adres
Je laat je ID-kaart of paspoort zien
Je geeft je mening over de politiek
Je vertelt je mobiel nummer
Je vertelt over het gezin waar je uit komt
Je vertelt je schoenmaat
Je vertelt je nationaliteit
Je laat je pagina op Instagram zien
Je vertelt je pincode
Je vertelt wat je geloof is
Je vertelt over je hobby’s
Je vertelt je geboortedatum
Je vertelt je rekeningnummer (IBAN)
Je vertelt over je studie/opleiding
Je laat je handtekening zien
Je laat je rijbewijs zien
Je vertelt over je dromen

 

Wie ben je? Wat maakt je uniek?

Wat zorgt ervoor dat jij bent wie je bent en je niet wordt verward met iemand anders? Wie ben jij? Wat is jouw identiteit? Wat maakt jou uniek, bijzonder?

  1. Je naam, geboortedatum en adres maken je uniek
  2. Je lichaam of uiterlijk maakt je uniek
  3. Je karakter of persoonlijkheid maakt je uniek
  4. Je smaak en overtuigingen maken je uniek
  5. Je hobby’s en interesses maken je uniek
  6. Je ID-kaart, paspoort of rijbewijs maakt je uniek

 


[Hier komt een foto van een spiegel. Deze niet gebruiken i.v.m. auteursrechten]

 

1. Je naam, geboortedatum en adres maken je uniek
Natuurlijk is je naam onderdeel van wie je bent. Maar je naam is waarschijnlijk niet uniek. De kans is heel groot dat er ergens op de wereld iemand anders is met dezelfde naam als jij. Had je alleen je naam, dan zou je verward kun worden met iemand anders.

 

Wist je dat er in Nederland in 2007 ruim 80.000 mensen rondliepen met de achternaam De Jong? En ruim 4600 mensen met de achternaam Yilmaz? En ongeveer 600 mensen met de achternaam Tahiri?
Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Jong en https://www.vernoeming.nl/allochtone-achternamen

 

Ook je geboortedatum is onderdeel van wie je bent. Maar ook je geboortedatum is niet uniek. Zo worden er gemiddeld in Nederland 465 kinderen per dag geboren (Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller).

Je adres hoort ook bij jou. Je adres is natuurlijk wel uniek: op één plek kan maar één huis staan. Je adres hoort bij jou, maar jij bent niet je adres. Als je verhuist, krijg je een nieuw adres, maar jij blijft wie je bent…

Je naam, adres en geboortedatum bij elkaar zijn wel uniek. Ze zeggen echt iets over jou en horen bij jou. Het zijn dan ook persoonlijke gegevens.

Onder je persoonlijke gegevens ben je bekend bij de gemeente waar je woont. Iedereen die in Nederland woont staat met zijn persoonlijke gegevens in het Nederlands bevolkingsregister. Het Nederlands bevolkingsregister heeft tegenwoordig een andere naam: de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is een databank, waarin de gegevens van iedere Nederlander is opgenomen.

 

2. Je lichaam of uiterlijk maakt je uniek
Niemand lijkt precies op jou, zelfs je tweelingbroer of tweelingzus niet. Je lichaam of uiterlijk zegt dus echt is over jou. Mensen herkennen je dan ook aan de kleur van je ogen, haren en huid. Aan de vorm van je gezicht, je figuur en hoe je je beweegt.

Je lichaam verandert wel als je ouder wordt. En je kunt sleutelen aan je lichaam, zodat je uiterlijk verandert. Je kunt je haar verven, gekleurde contactlenzen indoen en zelfs naar de plastische chirurg gaan, om bijvoorbeeld je neus te laten veranderen. Zo verander je jezelf in een nieuw iemand. Die wordt dan je nieuwe ik. Zo krijg je een nieuwe identiteit.

 


Zoek de verschillen! [Foto van Les Twins. Is te gebruiken onder vermelding van CC BY-SA 3.0 Shawn Welling]

 

3. Je karakter of persoonlijkheid maakt je uniek
Sjors is altijd vrolijk, Mo meestal verlegen. Karin is heel behulpzaam, terwijl Puck alleen maar aan zichzelf denkt. Mensen verschillen in hoe ze zijn, in hun persoonlijkheid of karakter. Iedereen heeft zijn eigen mix van persoonlijke eigenschappen. Dit maakt ze uniek. Toch kunnen mensen wat betreft hun karakter op elkaar lijken. Zo ken je vast wel iemand die op jou lijkt, omdat hij of zij net zo verlegen is als jij, of net zo stoer. Je karakter is dus uniek, maar niet op dezelfde manier als je uiterlijk of je persoonlijke gegevens.

 


[Hier komt een infographic over karaktereigenschappen. Deze niet gebruiken i.v.m. auteursrechten en omdat hij niet geschikt is voor de doelgroep]

 

4. Je smaak en meningen maken je uniek
Over smaak valt niet te twisten en Smaken verschillen zijn bekende spreekwoorden, net zoals Ieder zijn smaak. Er bestaan verschillende soorten smaken. Als je sommige kleren mooi vindt en andere juist niet, dan zegt dat iets over je kledingsmaak. Hetzelfde geldt voor muziek: de één houdt van hiphop en de ander van liedjes in het Nederlands. Dan zeggen we dat ze een verschillende muzieksmaak hebben.

Iedereen denkt van zichzelf dat zijn smaak bijzonder is, maar vaak is dat niet zo. Meestal zijn er anderen die precies dezelfde smaak hebben. Je smaak maakt je dus niet uniek.

 


[Hier komt een afbeelding van een tegeltje met het spreekwoord ‘Ieder zijn smaak’]

 

Je kunt ook ergens een mening over hebben. Je bent er dan vaak van overtuigd dat je gelijk hebt. De ander moet dan met sterke argumenten komen om je van mening te doen veranderen. Zo kun je een mening hebben over een politieoptreden in je stad, de open grenzen van Europa of welke politieke partij Nederland moet gaan regeren. Die mening zegt iets over jou, maar die mening maakt je niet uniek. Anderen kunnen dezelfde mening hebben en je kunt ook van mening veranderen zonder dat je als persoon verandert.

 

5. Je hobby’s en interesses maken je uniek
Game je graag? Dan ben je een gamer, net zoals heel veel anderen. Ga je graag uit? Dan ben je een uitgaander, net zoals heel veel anderen. Sport je graag? Dan ben je een sporter en je bent niet de enige. Vind je iets maken leuk? Dan ben je een maker. Ben je geïnteresseerd in auto’s? Dan ben je een autoliefhebber. Het is duidelijk: hobby’s en interesses zeggen wel iets over wie je bent, maar maken je niet uniek.

 


[Hier komt een afbeelding van uitgaanders op de dansvloer. Deze niet gebruiken i.v.m. auteursrechten]

 

6. Je ID-kaart, paspoort of rijbewijs maakt je uniek
Je karakter, hobby’s, interesses en smaak staan nergens officieel geregistreerd. Je persoonlijke gegevens wel, die staan geregistreerd in het bevolkingsregister. Als je 14 jaar of ouder bent, ben je in Nederland verplicht altijd een identiteitsbewijs bij je te hebben. Dit kan een ID-kaart, paspoort of rijbewijs zijn. Op dit identiteitsbewijs staan je persoonlijke gegevens. Met dit bewijs kun je laten zien wie je bent. Met dit bewijs kun je bewijzen wie je bent en dat je officieel bent geregistreerd. Je ID-kaart is dan ook een registratiebewijs, zoals dat heet. Niemand heeft hetzelfde identiteitsbewijs als jij. Je ID-kaart, paspoort en rijbewijs maken je dus uniek.

Een ID-kaart, paspoort en rijbewijs vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Dit doe je bij de afdeling Burgerzaken.

 


[Hier komt een foto van een identiteitsbewijs. Deze foto niet gebruiken i.v.m. auteursrechten]

 

Vragen en opdrachten paragraaf 1.1.
1. Je naam, adres en geboortedatum zijn persoonlijke gegevens. Deze staan op je identiteitskaart.

a. Welke andere persoonlijke gegevens staan nog meer op je identiteitskaart? Zet deze gegevens in de tabel hieronder…

b. Ga op internet op zoek naar wat er nog meer hoort bij je persoonlijke gegevens, naast je naam, adres, geboortedatum en de andere gegevens op je ID-kaart. Zet de gegevens die je vindt ook in de tabel hieronder…

 

Persoonlijke gegevens

Naam
Adres
Geboortedatum

 

2. Bekijk de afbeeldingen hieronder.

a. Wat valt je op?

b. Draag jij dezelfde kleren als je vrienden of vriendinnen? Zo ja, welke kleren moet je dragen om erbij te horen? Zo nee, waarom niet?

c. Heb je hetzelfde kapsel als je vrienden of vriendinnen? Zo ja, hoe moet je haar dan zijn geknipt? Zo nee, waarom niet?

 

[Hier komen enkele foto’s met exactitudes (Klik hier voor meer informatie). Dit screenshot niet gebruiken i.v.m. auteursrechten. Bron: http://www.exactitudes.com/]

 

3. Heb je een mobiel? Zo ja, dan heb je een persoonlijk 06-nummer. Weet je nog andere getallen en nummers die echt bij jou horen? Noem er minimaal drie.