Jongeren en belastingaangifte

Veel jongeren betalen meer loonbelasting dan uiteindelijk hoeft. Bij de berekening hiervan gaat de Belastingdienst er namelijk van uit dat zij het hele jaar werken, terwijl dit vaak niet het geval is. Veel jongeren die in 2020 een bijbaan of vakantiebaan hebben gehad, weten echter niet dat ze recht hebben op teruggave van hun inkomstenbelasting. Volgens de Belastingdienst kunnen jongeren (tot vijf jaar terug) gemiddeld 150 euro per jaar terugvragen. Zonde om te laten liggen dus!

 

Module Bijbaan

Maar hoe pak je dat aan? In de lesmodule Bijbaan van Doe je digiding! leren jongeren alles over hun rechten en plichten als werknemer. Een belangrijk onderdeel hierin is de voorbereiding op het zelfstandig terugvragen van inkomstenbelasting. Want wat moet er in een arbeidscontract staan? Wat is het verschil tussen zwart werken en wit werken? En wat betekent ‘loonheffingskorting’? Vragen waar jongeren in de module Bijbaan actief mee aan de slag gaan.

 

Hoe sluit de module aan bij uw onderwijsprogramma?

Op deze pagina vindt u informatie over hoe de inhoud van de module Bijbaan aansluit bij enerzijds de eindtermen van economie in het vmbo, anderzijds bij de dimensies burgerschap in het mbo. Met deze informatie in de hand kunt u kijken waar en wanneer in uw onderwijsprogramma de lesmodule Bijbaan het beste past. Met het oog op de aangifte is ons advies om deze module in het voorjaar aan te bieden aan uw leerlingen en studenten.

 

Bestellen?

De module Bijbaan is onderdeel van het online lesprogramma Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid. Heeft u nog geen account bij Doe je digiding!? Ga dan hier naar de bestelpagina om uw klas aan te melden en gratis toegang te krijgen tot alle lesmodules.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Marith Clignet, medewerker Jongereneducatie, via: marith.clignet@digisterker.nl of 06 – 29 18 25 06.