Dit najaar worden vijf workshops getest om jongeren tussen de 14 en 21 jaar bewust te maken van de belangrijkste zaken die zij digitaal moeten regelen met overheids- en andere zakelijke organisaties. Het testen gebeurt door zes jongerenwerk- en bibliotheekorganisaties uit de gemeenten Laren, Leiden en Raamsdonksveer. Deze organisaties nemen deel aan het pilotproject ‘Lokale samenwerking jongeren en digitale regelzaken’.
Lokale samenwerking jongeren en digitale regelzaken
Vanaf januari 2024 zijn zes jongerenwerk- en bibliotheekorganisaties in het kader van het pilotproject bezig met het gezamenlijk ontwikkelen van activiteiten om jongeren beter te bereiken en te ondersteunen bij hun digitale regelzaken. Naast activiteiten gericht op het individueel begeleiden van jongeren die geen kennis hebben van of moeite hebben met digitale regelzaken, starten de zes organisaties in oktober met het testen van vijf workshops. De workshops worden gegeven op scholen, bij het jongerenwerk of in de bibliotheek en richten zich op een brede doelgroep van jongeren tussen de 14 en 21 jaar. De workshops zijn ontwikkeld door Stichting Digisterker. De zes pilotorganisaties zijn SHoutLeiden, BplusC, Theek5, Surpluswelzijn, Gooi+ en VersaWelzijn.
“Via de pilot worden verbindingen geïntensiveerd tussen de bibliotheek en andere organisaties die met jongeren werken zoals wij maar ook de scholen. We vinden het een heel belangrijke en mooie uitdaging om zoveel mogelijk jongeren door zowel inloop als workshops op deze verschillende locaties te krijgen en te informeren over digitale regelzaken.”
Nienke Heeres, Stichting SHout Leiden (pilotpartner in samenwerking met bibliotheek BplusC)
Vijf workshops
Het doel van de workshops is om jongeren tussen de 14 en 21 jaar bewust te maken van de belangrijkste zaken die zij digitaal moeten regelen met overheids- en andere zakelijke organisaties. Daarnaast geven de workshops de jongeren inzicht in waar ze (fysiek) hulp kunnen vinden als ze er zelf niet uitkomen. De workshops bieden ieder stof voor maximaal 1,5 uur en gaan over de thema’s:
💳 Bank & Geldzaken
💰 Bijbaan
🎓 Studiefinanciering
🏥 Zorgverzekering
🎂 18 jaar worden
Nadat de workshops zijn getest en geëvalueerd, worden ze bijgesteld. Vanaf begin 2025 zijn de workshops landelijk beschikbaar.
Interesse?
Ben jij jongerenwerker of bibliotheekmedewerker? En wil jij begin 2025 op de hoogte worden gebracht zodra de workshops beschikbaar zijn? Meld je dan hier alvast aan.
Het project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Koninkrijksrelaties en Digitalisering en door Stichting GO Fonds.