Momenteel wordt er een variant van Doe je digiding! ontwikkeld voor de bovenbouw havo/vwo. In samenwerking met docenten worden er zes lesmodules samengesteld die zijn afgestemd op de belevingswereld en het cognitief- en taalniveau van hun leerlingen. Doe je digiding! havo/vwo is naar verwachting vanaf mei 2025 gratis beschikbaar. Deze variant komt tot stand dankzij een bijdrage van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Zes modules
Doe je digiding! havo/vwo bereidt leerlingen op een praktische manier voor op het zelfstandig regelen van digitale overheidszaken. Iedere module bestaat uit twee lessen van 45 minuten. De zes modules hangen samen met belangrijke gebeurtenissen in het leven van jongeren tussen 15 en 18 jaar:
- Digitale overheid & veiligheid– DigiD, Berichtenbox, veilige wachtwoorden, online identiteitsfraude
- Bank & geldzaken – Bankrekening, 18 jaar worden, bankfraude, online shoppen en lenen
- Bijbaan – Rechten en plichten, loonstrook, loonheffingskorting, belastingaangifte
- Verkeer & vervoer – Theorie-examen, gezondheidsverklaring, rijbewijs, verkeersboetes
- Studeren – Studiekeuze, inschrijven, collegegeld, studiefinanciering
- Zorgverzekering – Zorgverzekering kiezen, eigen risico, op tijd betalen, zorgtoeslag
Waaruit bestaat een module?
Elke module bevat lesstof voor twee lesuren. Alle modules starten met een klassikale introductie, een quiz en/of een spel. Vervolgens gaan leerlingen zelfstandig of in tweetallen aan de slag met online oefenopdrachten. Iedere les wordt klassikaal afgesloten met een video, een stelling en een verwijzing naar hulplekken.
Kenmerken van de modules zijn:
- Iedere les heeft een uitgebreide klassikale introductie en afsluiting
- Leren door doen aan de hand van praktische online opdrachten
- Kant en klare docentenhandleiding, digibordpresentaties, online oefenopdrachten, kennischecks en een huiswerkopdracht
- Inloggegevens voor de leerlingen zijn niet nodig.
Aansluiting bij de vakken
De lesmodules sluiten aan bij de vakken economie, burgerschap, maatschappijleer en loopbaanoriëntatie (LOB). De lesmodules kunnen aanvullend op of vervangend voor de gebruikte lesmethoden worden ingezet, of vakoverstijgend in bijvoorbeeld een projectweek.
Voorproefje
In het voorjaar van 2025 zijn wij aanwezig op de conferentie van het Expertisepunt Burgerschap op 12 maart, de Vecon studiedag op 14 maart en de Docentendag Maatschappijleer op 11 april. Kom langs bij onze stand voor een online voorproefje van het lesmateriaal.
Blijf op de hoogte
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de ontwikkelingen van Doe je digiding! voor havo/vwo? Of heb je interesse in het geven van feedback of het testen van een les? Vul dan hieronder je gegevens in.