Speciaal voor jongerenwerk- en bibliotheekorganisaties, zijn er nu vijf gratis workshops beschikbaar om jongeren tussen de 14 en 21 jaar bewust te maken van de belangrijkste zaken die zij digitaal moeten regelen met overheids- en andere zakelijke organisaties. De workshops zijn ontwikkeld door Stichting Digisterker en getest door jongerenwerk- en bibliotheekorganisaties uit de gemeenten Laren, Leiden en Raamsdonksveer. Deze organisaties nemen deel aan het pilotproject ‘Lokale samenwerking jongeren en digitale regelzaken’.
Vijf workshops
De workshops kunnen door jongerenwerk- en bibliotheekorganisaties worden gegeven op scholen, bij het jongerenwerk of in de bibliotheek en richten zich op een brede doelgroep van jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Het doel van de workshops is om jongeren op een interactieve en laagdrempelige manier bewust te maken van de belangrijkste zaken die zij digitaal moeten regelen met overheids- en andere zakelijke organisaties. Daarnaast geven de workshops de jongeren inzicht in waar ze (lokale) hulp kunnen vinden als ze er zelf niet uitkomen.
Iedere workshop bevat een beknopte handleiding en een kant- en klare PowerPoint presentatie die naar wens te personaliseren is. De workshops bieden stof voor maximaal 1,5 uur en gaan over de thema’s:
💰 Bijbaan
Deze workshop geeft informatie over de rechten en plichten bij een bijbaan. Wat staat er op een loonstrook en wat is loonheffing en loonheffingskorting. Jongeren oefenen met het terugvragen van loonheffing via de Belastingdienst. Aan het eind van de workshop weten de jongeren waar ze terecht kunnen voor hulp bij vragen over hun bijbaan of loonheffing.
🎂 18 jaar worden
Deze workshop geeft jongeren uitgebreide informatie over wat er verandert als zij 18 jaar worden en wat hun rechten en plichten zijn. Ook leren ze wat het betekent om financieel zelfstandig te zijn en oefenen ze met het maken van een begroting van hun inkomsten en uitgaven. Aan het eind van de workshop weten de jongeren wat ze moeten regelen en waar ze terecht kunnen voor hulp bij vragen over hun digitale (overheids)zaken.
🏥 Zorgverzekering
Deze workshop geeft uitgebreide informatie over de zorgverzekering. Het kiezen van een geschikte zorgverzekering, het betalen van zorgpremie, het bepalen van het eigen risico, het aanvragen van zorgtoeslag. Jongeren leren uit welke onderdelen een zorgverzekering bestaat en wanneer je kunt overstappen. Aan het einde van de workshop weten de jongeren wat ze wanneer moeten regelen en waar ze hulp kunnen krijgen.
💳 Bank & Geldzaken
Deze workshop geeft informatie over de bank, bankfraude en wat er financieel verandert bij 18 jaar worden. Jongeren leren ook wat de risico’s zijn van achteraf betalen en het afsluiten van abonnementen of leningen. Aan het einde van de workshop weten jongeren waar ze terecht kunnen bij hulp en vragen over bank- en geldzaken.
🎓 Studeren
Deze workshop geeft uitgebreide informatie over belangrijke zaken rondom studeren. Van het kiezen van een opleiding, het betalen van lesgeld of collegegeld, tot het regelen van studiefinanciering. Jongeren leren uit welke onderdelen studiefinanciering bestaat en wanneer ze er recht op hebben. Aan het einde van de workshop weten de jongeren wat ze wanneer moeten regelen en waar ze hulp kunnen krijgen.
Gratis aanvragen
Ben jij jongerenwerker of bibliotheekmedewerker en wil jij jongeren op weg helpen bij het regelen van hun digitale regelzaken? Vraag de workshops gratis aan en ontvang direct een mail met instructies om de workshopmaterialen te downloaden. Wil je een training volgen om goed voorbereid te zijn op het verzorgen van de workshops? Bekijk dan ons trainingsaanbod.
De workshops zijn tot stand gekomen binnen het pilotproject ‘Lokale samenwerking jongeren en digitale regelzaken’ en zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Koninkrijksrelaties en Digitalisering en door Stichting GO Fonds.