Nieuwe thema’s Digidingen-desk

Heb jij het al gezien? Digidingen-desk is uitgebreid met drie nieuwe thema’s: OV-chipkaart, aansprakelijkheidsverzekering en tegemoetkoming scholieren. Veel jongeren kunnen hier wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geeft Digidingen-desk duidelijke uitleg, stappenplannen en tips over deze én andere thema’s.

 

OV-chipkaart

Jongeren maken in Nederland vaak gebruik van het openbaar vervoer. Zo maakt 8 procent van de scholieren en studenten op een gemiddelde dag ten minste één reis met de trein, bus, tram of metro. Bij studenten met een studentenreisproduct (weekabonnement) is dit zelfs bijna 24 procent (CBS). Om in Nederland gebruik te maken van het openbaar vervoer, heb je een OV-chipkaart nodig. Maar hoe vraag je een OV-chipkaart aan? Wat moet je doen als je hem verloren bent of als je vergeten bent uit te checken? En hoe koppel je je studentenreisproduct aan je persoonlijke OV-chipkaart? Veel jongeren kunnen hier wel wat hulp bij gebruiken. Op digidingen-desk.nl/ov-chipkaart worden belangrijke vragen over het aanschaffen, gebruiken en koppelen van de OV-chipkaart uitgelegd. Komen jongeren er toch niet helemaal uit? Dan wordt er doorverwezen naar verschillende hulpplekken, zoals het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade vergoedt die iemand per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of andermans spullen. Denk aan het omstoten van een dure vaas, of nog erger, het veroorzaken van lichamelijke schade bij iemand anders. De schade kan dan oplopen tot een miljoen euro.

Tot 27 jaar zijn de meeste jongeren nog meeverzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders. Dit geldt alleen als ouders hun kind hebben meeverzekerd én het kind nog thuis woont of op kamers woont én studeert. Als een jongere op zichzelf woont en niet studeert, dan is hij of zij niet meeverzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Veroorzaakt een jongere dan per ongeluk schade aan andere personen of spullen? Dan kan dit grote financiële gevolgen hebben. Ondanks dat een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, is het wel verstandig om deze af te sluiten. Op digidingen-desk.nl/aansprakelijkheidsverzekering wordt uitgelegd wat een aansprakelijkheidsverzekering is, wat de gemiddelde maandelijkse premiekosten zijn en welke stappen je moet zetten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.

 

Tegemoetkoming scholieren

Als jongeren 18 jaar of ouder zijn en vmbo, havo, vwo of vavo doen, hebben zij recht op tegemoetkoming scholieren. Ze krijgen dit omdat hun ouders vanaf hun 18e verjaardag geen kinderbijslag meer voor hun kinderen krijgen. Met dit maandelijkse geldbedrag kunnen jongeren bijvoorbeeld boeken, een busabonnement, treinabonnement of lesgeld betalen. Ze krijgen de tegemoetkoming zolang zij voortgezet onderwijs doen.

Tegemoetkoming scholieren bestaat uit een basistoelage van maximaal € 125,07 per maand (in 2023). Jongeren die op zichzelf wonen ontvangen maximaal € 291,62 per maand (in 2023). Als ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan de opleiding van hun zoon of dochter, dan kan een jongere ook een aanvullende toelage krijgen. Tegemoetkoming scholieren wordt uitgekeerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Helaas is tegemoetkoming scholieren bij veel jongeren die er recht op hebben niet goed bekend. Daarnaast weten jongeren vaak niet waar ze de tegemoetkoming moeten aanvragen. Om hen goed op weg te helpen wordt er op digidingen-desk.nl/tegemoetkoming-scholieren o.a. uitgelegd wat tegemoetkoming scholieren is, wanneer je er recht op hebt en hoe je de tegemoetkoming aanvraagt en stopzet.

 

Suggesties?

Werk jij met jongeren tussen 14 en 21 jaar? En heb je suggesties voor aanvullende thema’s op Digidingen-desk? Laat het ons dan weten via digidingendesk@digisterker.nl