Hoe Nancy haar zoon helpt bij digitale regelzaken

Nancy de Man is moeder van Ryan (18 jaar) en Danique (13 jaar). Dit jaar stond voor Nancy en haar zoon in het teken van het regelen van veel digitale overheidszaken. Haar zoon werd 18 jaar, nam er een extra bijbaantje bij, haalde zijn rijbewijs en begon met studeren. Kortom: belangrijke levensgebeurtenissen én veel regelwerk. Via via was Nancy de website Digidingen-desk op het spoor gekomen. Wij gingen met Nancy in gesprek over hoe zij met behulp van Digidingen-desk haar zoon op weg helpt bij het zelfstandig regelen van zijn digitale overheidszaken.

 

Zoektocht

Nancy: “Mijn zoon Ryan werd in mei 18 jaar en is in september begonnen met zijn studie aan de Universiteit in Utrecht. Een bijzonder moment, waarbij we ook ineens veel moesten regelen. Van een zorgverzekering, zorgtoeslag en het invullen van zijn donorkeuze, tot het aanvragen van studiefinanciering en een ov-chipkaart. Ryan wist zelf niet precies wat hij allemaal moest regelen, dus ik heb hem hierbij op weg geholpen. Het was soms best een zoektocht. Je hebt namelijk met veel verschillende websites te maken en je moet goed uitzoeken waar je wel en geen recht op hebt.”

 

Nancy de Man, moeder van Ryan (18 jaar) en Danique (13 jaar)

 

Meekijken vanaf de zijlijn

Nancy: “Het afsluiten van een zorgverzekering en het aanvragen van zorgtoeslag vond Ryan best spannend. Niet zo gek, want hij wist dat als hij iets verkeerd zou invullen, dat grote gevolgen zou kunnen hebben. Daarom heb ik naast hem gezeten tijdens deze aanvragen, zodat ik vanaf de zijlijn mee kon kijken of alles goed ging. De stappenplannen van Digidingen-desk waren voor Ryan erg handig. Zo wist hij welke stappen hij moest zetten en waar hij op moest letten.

Bij het aanvragen van studiefinanciering kon hij veel zelf regelen. Hij liep even vast bij het activeren van zijn studentenreisproduct. Hiervoor is het namelijk nodig om al een ov-chipkaart te hebben, en die had hij nog niet. Uiteindelijk hebben we samen alles nog op tijd kunnen regelen zodat hij nu op en neer naar Utrecht kan.

Ook bij het regelen van loonheffingskorting heb ik met hem meegekeken. Omdat Ryan een tweede bijbaantje nam, kreeg hij van zijn werkgever een formulier mee over loonheffing. Hij wist eerst niet precies wat hij hiermee moest doen. Dit was best wat uitzoekwerk waar Ryan onze hulp echt bij nodig had. Uiteindelijk bleek dat hij alleen loonheffingskorting moest laten toepassen bij de bijbaan waar hij het meest verdiende. Het te veel betaalde belastinggeld dat bij de andere bijbaan wordt ingehouden kan hij uiteindelijk terugvragen via de Belastingdienst. Ik wist dit niet, dus hierdoor heb ik zelf ook nog wat bijgeleerd.”

 

Ik wijs Ryan er regelmatig op om zijn zorgtoeslag niet te gebruiken voor feestjes, maar apart te zetten voor het betalen van zijn zorgpremie.

 

Leren met geld omgaan

Nancy: “We hebben er bewust voor gekozen om Ryan zelf zijn zorgverzekering te laten betalen, zodat hij leert omgaan met vaste maandelijkse kosten. Gelukkig krijgt hij genoeg zorgtoeslag om zijn zorgverzekering mee te betalen. Toch wijs ik hem er regelmatig op om zijn zorgtoeslag niet te gebruiken voor feestjes, maar apart te zetten voor het betalen van zijn zorgpremie.

We vinden het belangrijk om onze kinderen te leren bewust met geld om te gaan. Daarom hebben ze vanaf hun twaalfde een eigen bankrekening gekregen. Inclusief een eigen pinpas en een bank-app op hun telefoon. Bij onze dochter kunnen wij nog meekijken in haar inkomsten en uitgaven. Zij is heel prijsbewust en zet veel van haar geld apart om te sparen. Omdat onze zoon inmiddels 18 jaar is, kunnen we niet meer meekijken op zijn rekening. En dat is prima. We willen hem het vertrouwen geven dat ook hij verstandig met zijn geld omgaat.”

 

Vrijwel alle jongeren hebben hulp nodig maar ik ben bang dat er veel ouders zijn die deze hulp niet kunnen bieden.

 

Meer aandacht op school

Nancy: “Ik denk dat de meeste jongeren echt niet overzien wat ze allemaal moeten regelen en waar ze op moeten letten als ze 18 jaar worden. Vrijwel alle jongeren hebben hulp nodig maar ik ben bang dat er veel ouders zijn die deze hulp niet kunnen bieden. Die jongeren moeten het dan allemaal zelf uitzoeken, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Op de middelbare school van Ryan werd er weinig aandacht besteed aan het regelen van digitale overheidszaken. Hij werd wel gewezen op het feit dat je op tijd studiefinanciering en een studentenreisproduct moet aanvragen, maar hoe je dit precies aanpakt, en welke andere regelzaken er op je pad komen, werd niet besproken.

Ik zou het heel goed vinden als scholen meer aandacht gaan besteden aan de digitale overheid. Het is de taak van het onderwijs om jongeren voor te bereiden op hun toekomst. Dus ook op deze heel concrete regelzaken, die bepalend zijn voor de rest van hun leven. Alle jongeren krijgen er tenslotte mee te maken, of je nu rijk of arm bent, en wat je vervolgopleiding ook zal zijn.”

 

Tip voor ouders

Nancy: “Zolang het onderwijs nog niet veel aandacht besteedt aan dit onderwerp, is het extra belangrijk dat ouders hun kind op weg helpen. Ik heb zelf ook veel gehad aan de informatie op Digidingen-desk. Het is fijn om het overzicht te hebben, zodat je weet dat je niets over het hoofd ziet. Ook de checklist waarin per leeftijdscategorie staat vermeld wat je moet regelen is superfijn voor jongeren én ouders. Maar de belangrijkste tip voor ouders is om met je kind te blijven praten. Wij zijn als gezin heel open en praten over alles. Ook nu onze zoon 18 jaar is en hij steeds meer zijn eigen leven gaat leiden, proberen we regelmatig met hem te praten over wat er goed en minder goed gaat. Ik hoop dat we daarmee aan onze kinderen laten zien dat we er altijd voor ze zijn.”